TRADYCYJNA RECEPTURA

O Kwasie Chlebowym

Właściwości kwasu chlebowego znane są już od czasów panowania Giedymina. To właśnie zdrowotne właściwości napoju sprawiły, że ze stołów chłopskich został przeniesiony na dwory szlacheckie. Tradycja wytwarzania kwasu chlebowego była przekazywana kolejnym pokoleniom i do dziś stanowi on doskonałą alternatywę dla kolorowych napojów.

Kwas chlebowy

Dobroczynne właściwości

Warto wyróżnić dobroczynne cechy kwasu chlebowego:

  • Jest probiotykiem, który pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową
  • Wspomaga procesy trawienne, sprawdza się u osób z nadkwasotą i wzdęciami
  • Wzmacnia odporność organizmu
  • Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego
  • Łagodzi dolegliwości bólowe
  • Reguluje poziom złego cholesterolu
  • Doskonale orzeźwia organizm
PRZEPISY

Domowy kwas chlebowy i inspiracje

Domowy kwas chlebowy

Kwas chlebowy można nie tylko kupić, ale również zrobić samodzielnie w domu. Proces jest dosyć długi, jednak właściwości produktu są warte oczekiwania.

Składniki:
  • Chleb razowy na naturalnym zakwasie
  • Woda źródlana (około 2,5 l)
  • Pół szklanki cukru
  • 10 g drożdży
  • Rodzynki
Sposób przygotowania:
  1. Wodę należy zagotować i ostudzić, następnie zalać nią upieczony chleb.
  2. Mieszankę powinno się trzymać w garnku lub szklanym słoju.
  3. Po trzech godzinach, w niewielkiej ilości powstałego roztworu rozpuszczamy cukier i drożdże.
  4. Mieszamy ze sobą składniki i odstawiamy je na 24 godziny.
  5. Przecedzony roztwór można rozlać do butelek (około ¾ pojemności), doprawiając go rodzynkami i kilkoma ziarnami ryżu.
  6. Tak sporządzony napój powinien leżeć w chłodnym miejscu przez około 3 dni.

Orzeźwiający drink z kwasem chlebowym

Odkryj nowe, orzeźwiające połączenie smaków, wykorzystując kwas chlebowy jako bazę do eleganckiego drinka. Idealna propozycja na letnie spotkania.

Składniki:
  • 50 ml ciemnego rumu
  • Limonka
  • Kwas chlebowy
  • Kostki lodu
Sposób przygotowania:
  1. Na wstępie mieszamy ze sobą lód, rum i świeżo wyciśnięty sok z limonki.
  2. Następnie dolewamy kwas chlebowy i całość mieszamy ze sobą łyżka barmańską lub korzystając z shakera.
  3. Drink będzie pyszny i orzeźwiający!
0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu